O napretku pilot projekta odvajanja biorazgradivog otpada u zgradama na području Gradova Kutine i Popovače te Općine Velike Ludine predstavnici Eko Moslavine jučer su razgovarali sa građanima na drugom Kvartovskom razgovoru.

 

     Pilot projekt odvajanog sakupljanja biorazgradivog otpada u zasebnim spremnicima uveden je početkom travnja. Prije toga u tzv. POS-ove zgrade u pilot projektu postavljeni su i otpadomjeri. Pripreme su to za novi sustav prikupljanja mješovitog komunalnog otpada i korisnog otpada koji mora biti uveden početkom studenog u cijeloj Hrvatskoj.

     U novom sustavu prikupljanja otpada bit će velika i važna uloga građana. Prema zakonskim odredbama građani su dužni odvajati korisni otpad kojeg trebaju zbrinuti komunalna poduzeća. „Zato organiziramo Kvartovske razgovore kako bismo razgovarali o ovim pilot projektima i zajedno s građanima kreirali sustav koji će biti učinkovit i prilagođen navikama i potrebama građana, korisnika usluga Eko Moslavine.“, rekla je Adrijana Cvrtila, direktorica Eko Moslavina pozdravljajući prisutne građane i zahvaljujući im na njihovom doprinosu u aktivnostima oko uvođenja novog načina prikupljanja otpada. „To je naš zajednički zadatak i bit će naš zajednički uspjeh, jer su građani pokazali spremnost za suradnju i dosad su već svojim primjedbama ukazali na nedostatke, ali su i svojim prijedlozima ukazali kako se ti nedostaci mogu popraviti.“, istaknula je direktorica Eko Mosalvine.

     Stanari zgrada ukazali su na problem higijene u prostorijama zgrada u kojima se čuvaju spremnici za otpad. U proljeće i ljeto te prostorije zbog visokih temperatura nisu prikladne za držanje biorazgradivog otpada. Sada se događa da zbog toga građani jednostavno ne odlažu biorazgradivi otpad, jer u tim prostorijama čuvaju svoje bicikle i ostale stvari te ne žele ulaziti u nehigijenske prostorije.

Građani su ukazali i na stalni problem prekopavanja spremnika za otpad. Unatoč gradskoj odluci kojom je to zabranjeno jedna populacija građana uporno prekopava po spremnicima i ostavlja nered iza sebe. Tako se prekopava i biorazgradivi otpad i šire nehigijenski uvjeti. Građani su zatražili od nadležnih gradskih službi i policije da poduzmu mjere, ali su dodali kako dosad i u slučajevima pokušavanja problema nije bilo uspjeha.

     U razgovoru sa građanima kao najbolje rješenje za odvojeno prikupljanje otpada u stambenim razgovorima istaknuto je postavljanje polupodzemnih spremnika. Takvi spremnici su zatvoreni, sprečavaju širenje neugodnih mirisa te se okolica spremnika može urediti u male oaze zelenila, rekli su građani. Direktorica Eko Moslavine, Adrijana Cvrtila zahvalila je građanima na ovom prijedlogu te je istaknula kako slično razmišljaju u Eko Moslavini te je najavila kako će uskoro biti postavljena četiri polupodzemna spremnika kod stambenih zgrada u Kutni u ulicama Kneza Domagoja, Kneza Višeslava, Andrije Hebranga i Dubrovačkoj ulici.

     Grad Kutina u postupku je nabave mobilnog reciklažnog dvorišta koje bi javnosti trebalo biti predstavljeno idućeg tjedna. Eko Moslavina upravljat će tim mobilnim reciklažnim dvorištem pa su pozvali građane da korisni otpad odvajaju i odlože u tom reciklažnom dvorištu, a mogu ga odložiti i u spremnike Eko Moslavine u Zagrebačkoj 1 u Kutini.

     Građani su pozdravili dolazak reciklažnog dvorišta te su iskazali zadovoljstvo kvartovskim razgovorima i spremnost za suradnju. Odvajanjem otpada smanjujemo količinu mješovitog komunalnog otpada, dajemo doprinos očuvanju okoliša i prirodnih resursa i okolicu naših zgrada držimo čistom i urednom, zaključeno je na kraju drugog Kvartovskog razgovora građana i Eko Moslavine.

EKO MOSLAVINA d.o.o. poziva sve predstavnike stanara (i sve zainteresirane stanare) stambenih zgrada na području Grada Kutine, Grada Popovače i Općine Velika Ludina kako bi razmotrili napredak pilot projekta odvajanja biorazgradivog otpada u zgradama na području Grada Kutine, Grada Popovače i Općine Velika Ludina te odlaganja u zasebne spremnike. Koje su prednosti, a koje su mane pilot projekta.

Ovaj sastanak je još samo jedan u nizu, a dio je pilot projekta edukacije korisnika i prezentacije novog načina odlaganja miješanog komunalnog otpada te biorazgradivog komunalnog otpada sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom (NN 94/13, 71/17), te Uredbi Vlade Republike Hrvatske o gospodarenju komunalnim otpadom (NN 50/17).

Trenutno su stanari dvije stambene zgrade u ulici Andrije Kačića Miošića (kućni broj 2 i 4), Kutina uključene u pilot projekt odlaganja miješanog komunalnog otpada putem OTPADOMJERA instaliranih na kontejnere za otpad, te odlaganja biorazgradivog komunalnog otpada u zasebni spremnik. Predstavnici EKO MOSLAVINA d.o.o. su proveli aktivnost prezentacije i edukacije stanara o korištenju otpadomjera te kako koristiti elektronički ključ ili RFID karticu kojom se otvara/zatvara otpadomjer.

EKO MOSLAVINA d.o.o. poziva stanare POS-ovih zgrada da svakako prisustvuju sastanku kako bismo mogli razmijeniti iskustva vezano uz otpadomjere.

Dođite na sastanak i uvažit ćemo sve vaše kvalitetne i konstruktivne prijedloge!

zz 001 .jpg zz 002 .jpg zz 003 .jpg

zz 004 .jpg zz 005 .jpg zz 006 .jpg

zz 007 .jpg zz 008 .jpg zz 009 .jpg

zz 010 .jpg zz 011 .jpg zz 012 .jpg

zz 013 .jpg zz 014 .jpg zz 015 .jpg

zz 016 .jpg