Vlada Republike Hrvatske je na 267. sjednici održanoj u četvrtak 30. studenog 2023. godine donijela Odluku o donošenju Programa državne potpore proizvođačima svinja većih klaoničkih težina zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge i Odluku o jednokratnoj mjeri pomoći za nabavu svinjskih polovica subjektima pogođenim provedbom mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge.

 

Proizvođači svinja većih završnih težina čiji se objekti nalaze u zoni ograničenja, ostvaruju niže cijene od tržišnih cijena primjerenih tehnologiji uzgoja za svinje čija najmanja masa toplog trupa iznosi 115 kg. Zbog navedenih okolnosti potrebno je dodijeliti potporu proizvođačima koji su pretrpjeli gubitke uzrokovane mjerama kontrole. U okviru ovoga Programa državne potpore proizvođačima svinja većih klaoničkih težina zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge omogućit će se potpora za nadoknadu gubitka prihoda za svinje većih završnih težina otpremljene na klanje iz objekata u zoni ograničenja u razdoblju od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2023. godine u visini od 2,15 eura po kilogramu žive težine. Za provedbu Programa državne potpore proizvođačima svinja većih klaoničkih težina zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge osigurana su sredstva u iznosu od 3.500.000,00 eura.

Odlukom o jednokratnoj mjeri pomoći za nabavu svinjskih polovica subjektima pogođenim provedbom mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge nastoje se ublažiti posljedice nemogućnosti održavanja tradicionalnog običaja svinjokolje uslijed izbijanja bolesti afričke svinjske kuge na području Republike Hrvatske. Afrička svinjska kuga je prvi puta potvrđena na području Republike Hrvatske 26. lipnja 2023. godine od kada se provode mjere za suzbijanje bolesti. Mjere obuhvaćaju i zabranu klanja svinja na gospodarstvu za potrebe vlastitog kućanstva. Odlukom se predviđa isplata jednokratne financijske pomoći u iznosu od 600,00 eura pravnim i fizičkim osobama na čijem gospodarstvu su svinje uginule ili su usmrćene zbog prevencije, kontrole i suzbijanja širenja afričke svinjske kuge. Isplatom jednokratne financijske pomoći doprinijet će se očuvanju tradicijskog načina prerade svinjskog mesa i pripreme tradicionalnih polutrajnih i trajnih suhomesnatih proizvoda kojim, osim očuvanja tradicije, obitelji osiguravaju dio potreba kućanstva za mesom i mesnim proizvodima. Za provedbu Odluke o jednokratnoj mjeri pomoći subjektima pogođenim provedbom mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge osigurana su sredstva u iznosu od 900.000,00 eura.