Četvrtak 28 Ožujak 2024

Poštovani stanovnici Općine Velika Ludina!

Obraćam vam se ovim putem u jednoj specifičnoj situaciji, a to je situacija gdje smo prošli kroz pandemiju Corona virusa, koja još uvijek nije prošla, ali s obzirom da je došlo do znatnog popuštanja mjera Stožera Civilne zaštite RH i očekujemo daljnje slabljenje epidemije, ovim putem bih se osvrnuo na situaciju za vrijeme krize u našoj općini i učinke te krize na Općinu Velika Ludina koji su do sada vidljivi.

 

Općina Velika Ludina također ima formiran Stožer civilne zaštite koji se je sastao odmah na početku krize i donio određene Odluke i smjernice. Mogu pohvaliti Stožer Civilne zaštite Općine Velika Ludina, a posebno načelnika Stožera gosp. Dražena Kralja jer je za cijelo vrijeme provođenja mjera aktivno radio, a u pomoći mu je bila cijela općinska uprava i svi ljudski i materijalni resursi koje Općina Velika Ludina posjeduje. Tako smo odmah omogućili kada su uvedene obavezne propusnice da se propusnice mogu zatražiti i elektroničkim putem, što su mnogi građani i koristili, a tek kasnije je uvedena aplikacija na nivou cijele države. Isto tako, čim je bilo moguće, donijeli smo Odluku o suradnji Stožera Civilne zaštite Grada Kutine, Grada Popovače i Općine Velika Ludina, te smo omogućili kretanje naših građana bez propusnica između Općine Velika Ludina i spomenuta dva grada radi lakšeg snabdijevanja naših građana sa robama i uslugama koje nisu mogli nabaviti u našoj Općini.

Ovim putem se zahvaljujem stanovnicima Općine Velika Ludina što su bili maksimalno disciplinirani i strpljivi, te se većinom pridržavali mjera koje su bile naložene i možemo reći da nekih bitnijih problema sa provođenjem tih mjera u našoj Općini nije ni bilo. Kada bi se manji problemi pojavili načelnik Stožera je uglavnom osobno kontaktirao mještane koji su bili u prekršaju i usmenim upozorenjem ih o tome obavijestio i uputio ih da promijene i na koji način ponašanje što bi uglavnom oni i poslušali. Isto tako i djelatnici Općine bili su maksimalno na usluzi mještanima, a najviše se to odnosi na izdavanje propusnica koje se u Općini Velika Ludina nisu dugo čekale i koje su se promtno izdavale za sve opravdane slučajeve. Kod izdavanja propusnica djelatnicima Općine Velika Ludina pomagala je ravnateljica Knjižnice i čitaonice Velika Ludina, jer knjižnica ionako nije smjela raditi, a isto tako pomagale su i djelatnice Dječjeg vrtića Ludina, jer i vrtić nije smio raditi.

U našoj Općini imali smo četvoro zaraženih virusom Covid 19 (corona) i to svi iz jedne obitelji u Vidrenjaku. Za ovaj događaj ne bi ni znali nego je jedan član te obitelj, znajući da je bio u kontaktu sa zaraženom osobom iz susjedne općine, samoinicijativno zatražio testiranje, te se utvrdilo da je pozitivan, a nakon toga utvrdilo se i da su članovi njegove obitelji pozitivni na virus. Članovi spomenute obitelji, na sreću, nisu imali nikakve simptome i nisu oboljeli. Niti oni niti mi ne bismo niti znali da su Covid 19 pozitivni da nisu zatražili testiranje. Ova obitelj podvrgla se je samoizolaciji i vrlo disciplinirano su se ponašali za vrijeme zaraženosti tako da nije došlo do daljnjeg širenja virusa u našoj Općini. Naknadnim testiranjem utvrđeno je da nisu više pozitivni na virus, dakle potpuno su zdravi. Ove podatke iznosim uz znanje člana te obitelji, a saznanja koja imam isto tako dobio sam od člana te obitelji. Ostaje nam za nadati se da će na ovome ostati i da neće biti novozaraženih.

Sada nam ostaje za nadati se da ćemo se vratiti normalnom životu i normalnim gospodarskim aktivnostima  ali naravno uz daljnje provođenje sada relaksiranih mjera i daljnjeg socijalnog distanciranja dok opasnost zaraze virusom skroz ne prođe.

Koje učinke je do sada imala ova kriza na djelokrug Općine Velika Ludina i same financije Općine Velika Ludina? Prema Odluci Stožera RH zatvorene su određene ugostiteljske i trgovačke radnje na području Općine njih desetak, u trenutku pisanja ovog teksta sve one su ponovno započele sa radom koristeći sve propisane zaštitne mjere. Može se reći da su svi drugi segmenti privrede u općini cijelo vrijeme ostali aktivni i da su provodili određene gospodarske aktivnosti, tu moramo spomenuti poljoprivredu i voćarstvo, plinsko-naftni posao, veće trgovine, građevinarstvo i ostale komunalne i javne djelatnosti. Prema našim saznanjima nije došlo, za sada, do većeg pada zaposlenosti.

Općina Velika Ludina do ovog trenutka nije zaustavljala radove koje financira i u kojima je Investitor a bili su već započeti ili ugovoreni prije ove krize, te se ti radovi u punom obimu cijelo vrijeme odvijaju. Općina Velika Ludina ovime nastoji održati određen stupanj gospodarske aktivnosti a koji ovisi o njoj kao Investitoru.

Spomenut ćemo samo neke: Dječji vrtić Ludina – uređenje i dogradnja, prepumpna stanica Mala Ludina, uređenje društvenih domova Gornja Vlahinička i Mala Ludina, uređenje groblja i mrtvačnice, izgradnja Dječjeg igrališta u Okolima, uređenje nerazvrstanih cesta, priprema rekonstrukcije javne rasvjete na području Općine Velika Ludina…

U ovom trenutku još uvijek Općina Velika Ludina ne odustaje od niti jednog projekta koji si je zacrtala jer je financijsko stanje u Općini Velika Ludina prilično dobro i Proračun se dobro puni. Analizirajući punjenje Proračuna zamijetili smo pad prihoda  u travnju u odnosu na travanj prošle godine, dok su u prva tri mjeseca ove godine proračunski prihodi bili veći nego u prva tri mjeseca prošle godine. Očekujemo i daljnje smanjenje prihoda u svibnju, ali nadamo se da će već u lipnju taj pad biti manji i da će Proračun doći u punjenje kao što smo to predviđali prije Corona krize.

S obzirom da se očekuje znatan pad prihoda Državnog Proračuna u ovom trenutku ne možemo predvidjeti kako će se mijenjati propisi o punjenju Državnog Proračuna i kakav će to utjecaj imati na lokalnu samoupravu, pa i na Općinu Velika Ludina. Iz tog razloga moramo biti oprezni te pametno i racionalno raspolagati proračunskim novcem Općine Velika Ludina.

Upravo su usvojene I. Izmjene i dopune Proračuna Općine Velika Ludina kojima se Proračun smanjuje sa 22.777.000 kuna na 21.689.000 kuna. To znači da se našlo načina da se uštedi 1.087.500 kuna a i dalje će se vidjeti, ako će biti potrebno, da se nađe još pozicija na kojima bi se moglo uštedjeti. Na slijedećoj sjednici Općinskog vijeća razmotrit će se i način na koji će se i financijski pomoći svim poslovnim subjektima koji su, zbog obaveze da privremeno prestanu sa radom, pretrpjeli određene financijske gubitke.

Olakotna okolnost u ovoj krizi nam je ta što smo, kada je počela kriza, imali znatan pozitivan saldo na žiro-računu Općine. Općina nema dugovanja prema svojim dobavljačima, a nije niti kreditno realno zadužena. Kad kažem realno onda možemo reći da imamo revolving kredite, ali imamo i dug prema nama u istom iznosu od sredstava EU. Pa tako ako poništimo ta dugovanja onda možemo reći da Općina Velika Ludina nije realno zadužena.

Za kraj želim svim stanovnicima Općine Velika Ludina dobro zdravlje i da nam svima opet zavladaju normalne prilike te da nastavimo normalan život.

                                                                       Općinski načelnik Općine Velika Ludina:

                                                                                    Dražen Pavlović


iTransparentnost

Galerija fotografija

Poslovi na HZZ

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3