Udruga voćara i vnogradara Velike Ludine organizirala je i ove godine tradicionalnu Jabuku crveniku kojom se obilježava početak berbe jabuka po kojoj je ta moslavačka općina nadaleko poznata. Manifestacija je održana u voćnjaku

Fragarie d.o.o. na Bukovcu, a uz članove i brojne goste uveličali su je i prijatelji moslavačkih voćara vinogradari iz Marije Bistrice. Predsjednik Udruge Marijan Gašparec i domaćin priredbe vlasnik tvrtke Fragaria d.o.o. Krešo Peraić u svojem obraćanju okupljenim gostima istaknuli su teško stanje u voćarstvu. Naglasili su kako uvoz uništava domaću proizvodnju, mali voćari odustaju od tog posla je je izostala podrška i zaštita domaće proizvodnje dok druge zemlje EU štite domaću proizvodnju i potiču izvoz. Načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović istaknuo je kako je Općina Velika Ludina puno napravila za razvoj voćarstva u Velikoj Ludini.
"U našoj općini već imamo nekoliko velikih hladnjača za skladištenje jabuka i drugog voća, imamo nekoliko velikih voćara, ali potrebni su i oni mali koji su godinama radili i nije nam drago što su oni prisiljeni odustati od proizvodnje, a onda se dogode još i vremenske neprilike kao što je bio ovogodišnji mraz koji je uništio veći dio uroda u voćnjacima. Nadamo se da će nova državna vlast više obratiti pažnju na voćarstvo i poljoprivredu jer ukoliko se to ne učini ruralni prostori će ostati prazni, jedan dio ljudi će otići u velike gradove, jedan dio u druge zemlje i ovdje za trideset godina neće biti nikoga. Nadam se da svaka sljedeća vlast koja će doći neće dozvoliti da se to desi i da će pomoći domaću proizvodnju. Na državi je da omogući da naši proizvodi budu konkurentni i da se naša jabuka nađe na policama trgovina"-naglasio je načelnik Pavlović.


Sisačko moslavački župan Ivo Žinić rekao je kako Županija čini sve što može da pomogne domaćim proizvođačima i naglasio kako proizvodnja hrane mora biti temelj razvoja Hrvatske jer ako se to ne napravi mladi neće imati gdje raditi i iseljavati će iz države.
Zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak kazao je kako poljoprivrednici uz pomoć Savjetodavne službe, lokalne i regionalne samouprave trebaju iskoristiti sredstva iz fondova EU koja su u sljedećih nekoliko godina vrlo značajna.