Četvrtak 28 Ožujak 2024

U Velikoj Ludini je 11. puta zaredom održano „Miholje u Ludini“, manifestacija u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Mijo Stuparić“, a u suradnji sa Župom, Općinom, Knjižnicom i čitaonicom te prijateljskim udrugama. S obzirom propisane epidemiološke mjere, program je bio nešto skromniji od dosadašnjih. Od 25. do 29. rujna održana su misna slavlja, a nedjeljno je ujedno predstavljalo i Zaziv Duha svetoga za početak nove vjeronaučne i školske godine. U sklopu duhovne priprave, o temama važnim za kršćanstvo, poput prisustva Boga u našem životu, životnim vrijednostima, Isusovim glasnicima u suvremenom svijetu, te  sv. Mihaelu arkanđelu kroz misna su slavlja govorili mladomisnici Rafael Mlinar i Damir Kunić koji je odnedavno i  mještanin ove općine.

 

Središnjem događanju, misnom slavlju i programu koji je uslijedio uz mladomisnika vlč. Kunića koji ga je predvodio,  te domaćeg župnika Matu Sukalića, nazočili su i svećenici iz susjednih župa. 

Nije izostao niti kulturno-umjetnički program, naime, on je izveden kao što se to nekada činilo, ispred crkve, na prostoru gdje su se župljani i družili do dugo u noć.  Dodajmo i kako je u manifestaciju ove godine uključen velik broj sudionika, a posebice je aktivan bio Župni Caritas koji je prodajom kreativnih radova sakupljao sredstva za potrebite župljane.

Događaju je prethodila Kulturna večer koja je 28. rujna, u parku ispred knjižnice, održana u čast 140. obljetnice rođenja književnika Mije Stuparića, a u programu su se publici predstavili pjesnici Marijan Kus i Ljiljana Kerepčić Ratkaj, te je svečano u Knjižnici i čitaonici otvorena i izložba slika Marijana Kusa, a o kojoj je govorio prof. Dinko Husadžić Sansky.

Ovo Miholje bilo je posebno i po tome što je tradicijskim ruhom bio oplemenjen prostor crkve, a u sklopu koncerta duhovne glazbe, koji je ujedno bio i koncert zahvale za sve dobročinitelje u župi, svečano je otvorena prigodna izložba u predvorju crkve te je uručena zahvalnica župljanki Diani Kondres.

Manifestaciji su nazočili i predstavnici Općine Velika Ludina predvođeni općinskim načelnikom Draženom Pavlovićem,  županijska vijećnica i izaslanica župana Martina Bočkor, predstavnici DVD-a Velika Ludina, Udruge voćara i vinogradara te branitelja.

 


iTransparentnost

Galerija fotografija

Poslovi na HZZ

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3