Utorak 19 Ožujak 2024

U Vidrenjaku, naselju na području Općine Velika Ludina, u petak, 17. siječnja, puštena je u rad prva kompresorsku stanicu na hrvatskom plinskom transportnom sustavu.

 

Riječ je o tehnološki najkompleksnijem objektu na tom sustavu u čiju je izgradnju uloženo 209,5 milijuna kuna, a koju je u rad pustio premijer Andrej Plenković. On je ustvrdio kako su upravo ovakvi objekti konkretni primjeri jačanja energetske infrastrukture u Hrvatskoj i u Europi. „Želio bih čestitati upravi Plinacroa, ministru Ćoriću i svima koji su predano radili proteklih šest mjeseci da se ovdje u Velikoj Ludini izgradi kompresorska stanica, najkompleksnije postrojenje na našem sustavu opskrbe i otpreme plinom, koje omogućuje dvosmjerni transport plina i čime se daje nova strateška dimenzija energetske sigurnosti i sigurnosti opskrbe plinom te otvaraju nove mogućnosti suradnje prema Mađarskoj, ali drugim zemljama srednje i istočne Europe. Ova je investicija u skladu  s odgovarajućom regulativom Europske unije, s našim strateškim određenjem da ju izgradimo, donijela je novu kvalitetu energetskoj sigurnosti Republike Hrvatske, u skladu je i s onim što želimo kroz strategiju energetskog razvoja Republike Hrvatske. Očekujem da Plinacro nastavi angažirano graditi i investirati u druge projekte koji se odnose na energetsku sigurnost, posebice plin“ – istaknuo je premijer Plenković.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ovom je prilikom podsjetio kako se pitanje izgradnje ove kompresorske stanice potezalo dugih 14 godina, a pokretanjem je RH ispunila u potpunosti sve obveze prema EU i osigurala dvosmjerni tok na obje interkoneckije koje ima. „Sama činjenica da je riječ o investiciji sa opremom vrijednoj preko 200 milijuna kuna govori dovoljno o važnosti ovoga projekta, kako za Plinacro tako i općenito za energetski sustav RH. Naime, RH se u svojoj strategiji razvoja do 2040. godine jasno opredjelila na diversifikaciju dobavnih energetskih pravaca s jedne strane i na smanjenje energetske ovisnosti s druge strane, te je realizacija ovog projekta samo jedan od dokaza da u realizaciji te strategije idemo onim pravcem koji smo zacrtali“ – naglasio je ministar Ćorić dodavši kako mu je  drago jer u tom cilju imaju i potporu struke, jer u konačnici, sve ono što se radi u poslijednjih nekoliko godina ide za tim da Hrvatska u budućnosti bude energetski sigurna zemlja, a isto tako i u potpunosti integrirana u europski kontinent. 

Kompresorska stanica  omogućuje da se 24 sata dnevno, 365 dana u godini nadgleda stanje sigurnosti na Plinacroovim objektima. No projekti idu dalje, potvrdio je Ivice Arara predsjednik Uprave Plinacra, državnog operatora plinskog transportnog sustava. „Uistinu smo ponosni na činjenicu da je, zahvaljujući predanom radu naših zaposlenika i svih ostalih uključenih u projekt, kompresorska stanica izgrađena u planiranom roku od 16 mjeseci. Koristim priliku da se zahvalim i resornom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike koje nam je u tom našem nastojanju pružilo svu potrebnu potporu. Ovo je bio jako složen zadatak, jer je riječ o najkompleksnijem objektu na hrvatskom plinskom transportnom sustavu. Počeli smo s radovima izgradnje otpremnog plinovoda Zlobin – Omišalj i on će do kraja godine biti u funkciji. To je naša obveza i to ćemo napraviti. Taj projekt je prepoznala i EU koja ga sufinancira sa 17 milijuna eura“ – zaključio je Ivica Arar, predsjednik Uprave Plinacra.

Puštanju ove kompresorske stanice u rad nazočili su i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić te njegov zamjenik Roman Rosavec. Župan Žinić tom je prigodom podsjetio kako je početak ovog projekta bio od iznimne važnosti za županiju. „Značajno je za lokalnu zajednicu jer će dio komunalne naknade, koji će Plinacro plaćati za ovo postrojenje, ići u općinski proračun. To će obogatiti proračun i omogućiti određene daljnje stvari. Osim ovog postrojenja za nas je vrlo bitno Podzemno skladište plina koje se nalazi nedaleko odavde. Naš je interes rudna renta koja najvećim dijelom ide državi, a tek manji dio općini. Mislim da bi to trebalo promijeniti u zakonu tako da, kao i za određene druge rudne rente, najveći dio pripadne jedinici lokalne samouprave, dio županiji i dio državi. Razgovarali smo s premijerom i ministrom da se određena zakonska regulativa u tom smislu promjeni kako bi i kraj gdje se to nalazi imao određene koristi“ –rekao je župan.

Veliki značaj Općine u plinskom sustavu RH istaknuo je i načelnik Dražen Pavlović, naime, uz gospodarski značaj, ovo će postrojenje donijeti i druge benefite, nova radna mjesta te komunalnu naknadu.

Dodajmo kako su svečanosti prisustvovali i ministar državne imovine Mario Banožić, članovi diplomatskog zbora, članovi Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije i brojni drugi gosti.

 


iTransparentnost

Galerija fotografija

Poslovi na HZZ

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3