Četvrtak 28 Ožujak 2024

Na konferenciji za novinare održanoj u Velikoj Ludini novinari su upoznati s tijekom građevinskih radova na nekoliko projekata, od kojih je najveći EU projekt dogradnje i rekonstrukcije Dječjeg vrtića vrijedan 5,2 mln kn. 
Radovi dobro napreduju, a trenutno se radi kako na izgradnji novog, tako i na kompletnoj adaptaciji starog vrtića. Načelnik Općine Dražen Pavlović sa zamjenikom Draženom Kraljem i predsjednikom Općinskog vijeća Vjekoslavom Kamenščakom obišao je radove na nekoliko lokacija želeći upoznati javnost o tome što se trenutno radi na području Općine. Dogradnja Dječjeg vrtića najveći je projekt u Općini financiran europskim sredstvima, ističe Pavlović:
„Radovi se odvijaju oko 2 mjeseca i dobro napreduju, a rok za završetak je proljeće sljedeće godine, ali vjerujem da će biti i prije gotovi. Vrtić će biti tri puta veći nego što je do sada bio, imat ćemo i jaslice koje nismo imali. Ukupan projekt je vrijedan 5,2 mln kn uz 90% financiranje sredstvima EU. Na unutarnje i vanjsko opremanje utrošit će se dodatnih oko 660. 000 kn“.



Dječji vrtić zbog radova ne radi ovih ljetnih mjeseci, dodala je ravnateljica vrtića Tajana Lidmila. Istaknula je kako je kapacitet vrtića 40 djece, no kada se završi dogradnja otvorit će se jaslice za koje ima potrebe i interesa te se nada da će sva djeca biti zbrinuta i da neće biti liste čekanja. 

Predstavnici Općine obišli su i sportski teren lokalnog kluba NK Sokol koji će se urediti primjereno potrebama kluba. Načelnik općine ističe kako je ovaj teren posjećen, te ga treba urediti. U planu je obnova tribine stare 15 godina koju će osvježiti, ofarbati i obnoviti sa 140 sjedećih i nešto stojećih mjesta.
Radovi na tribinama koštat će 81.000 kn, a dio sredstava uz općinu financirat će i Sisačko moslavačka županija. Nedavno su obnovljene mreže iza golova, a u planu je i postavljanje nove ograde prema cesti. Planiraju i uvođenje nove suvremene rasvjete, u čemu se nadaju i pomoći od poslovnih subjekata s područja Općine, čime bi zaokružili uređenje sportskog igrališta koje će time dodatno dobiti na posjećenosti. 

Jedna od lokacija na kojoj se izvode radovi je i groblje smješteno u Maloj Ludini. Naime Općina Velika Ludina iako ima 12 naselja ima samo jedno veliko groblje. „Prije 13 godina završili smo jedan ciklus investicija u mrtvačnicu i parkirni plato i od tada se nismo bavili grobljem jer su uvjeti bili adekvatni. No vrijeme čini svoje, umrlih je nažalost sve više i potrebno je osigurati uvjete kako bi groblje bilo dostatno i dostupno svim mještanima“, ističe Pavlović. 
Tako su u tijeku radovi na ulici s istočne strane groblja čija je vrijednost 350.000 kn a radi se cesta u dužini od 300 m. Ona će omogućiti nesmetani prilaz groblju, a pražnjenje kontejnera bit će olakšano.
Projekt uključuje i proširenje groblja parkirnim mjestima, novu kvalitetnu ogradu i video nadzor, a djelomično će se urediti i mrtvačnica. 
Kako oovm prilikom najavljuju iz Velike Ludine, članovima Općinskog vijeća predstoji stanka, a na ovotjednoj sjednici usvojili su rebalans proračuna. Novost je da su studentske stipendije proširene i na kriterij izvrsnosti, a ne samo na socijalni kriterij kako je bilo do sada, za što su osigurana financijska sredstva. 

Također Općina Velika Ludina jedna je od rijetkih Općina gdje se kompletna nastava u osnovnoj školi odvija digitalno. S tom su praksom počeli lani, te i ove godine planiraju kupnju tableta za prve razrede kao i kupnju radnog materijala za učenike. U tu je svrhu osiguran novac u proracunu.


iTransparentnost

Galerija fotografija

Poslovi na HZZ

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3