Četvrtak 25 Travanj 2024

Udruga "Voćari i vinogradari Moslavine " Velika Ludina obilježila je u voćnjaku OPG Hanžek u Katoličkom Selištu početak berbe jabuka, a prve jabuke ubrali su Dražen Pavlović načelnik Općine i Vjekoslav Kamenščak predsjednik Općinskog vijeća Velika Ludina.

 

"Voćarstvo je vrlo značajno za našu Općinu, imamo oko 250 hektara voćnjaka, a sade se u novije vrijeme moderni nasadi s obranom od tuče i mraza te s navodnjavanjem. Ove godine očekuje se bolji urod nego prethodne upravo zahvaljujući tim novim tehnologijama koje su najviše koristile protiv ovogodišnje suše. Jabuka će biti kvalitetna i biti će dobar urod, a cijena ovisi o otkupljivačima. Naši voćari koristili su poticaje države, županije i općine, ali problem je u nereguliranom tržištu pa voćari kad trebaju svoj trud naplatiti najgore prođu"-kazao je Dražen Pavlović načelnik Općine Velika Ludina.

Predsjednik Udruge "Voćari i vinogradari Moslavine " Igor Faltis istaknuo je kako je voćarstvo postalo neisplativo jer dobit ne pokriva troškove i posluje se s minusom.

"Mladi nam odlaze na rad u inozemstvo jer ne mogu preživjeti ni s deset hektara voćnjaka, kilogram krumpira ima veću cijenu od kilograma jabuke, a znamo koliko su veći troškovi u uzgoju jabuke, a ne vidimo ni naznake da će biti bolje"-rekao je Faltis.

Ispred domaćina o uzgoju jabuke govorila je Jasenka Hanžek koja je također ukazala na probleme s niskom cijenom jabuke.

"Od EU fondova smo odustali jer oni nisu predviđeni za male OPG-e već za velike igrače, na našem OPG-u rade suprug i sin, obrađujemo deset hektara i ne namjeravamo se dalje širiti"-istaknula je Jasenka Hanžek.


iTransparentnost

Galerija fotografija

Poslovi na HZZ

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3