Četvrtak 28 Ožujak 2024

11. svibnja održana je 10. sjednica Općinskog vijeća Velike Ludine na čijem se Dnevnom redu nalazilo 16 točaka, a sve su donesene jednoglasno.

Na samom početku vijećnici su prihvatili Godišnje izvršenje Proračuna Općine za 2021. godinu o kojem je viši referent za financijske poslove Hrvoje Plaščar rekao da je planiran u iznosu od 16 milijuna i 705 tisuća kuna, ostvareni prihodi iznosili su 14 milijuna i 550 tisuća kuna, odnosno 87%, a ostvareni rashodi iznosili su 13 milijuna i 455 tisuća kuna, odnosno 80%.

Vijećnici su potom razmotrili i usvojili Financijsko izvješće Općine i proračunskih korisnika (Dječji vrtić i Knjižnica i čitaonica) za prvo tromjesečje ove godine. Kako je pojasnio Plaščar, prihodovna strana iznosila je 2 milijuna i 749 tisuća kuna, što je za 30% više u odnosu na isto razdoblje lani, dok su rashodi bili na razini od 1 milijun i 757 tisuća kuna, odnosno 16% manji te je dobit u poslovanju na razini od gotovo milijun kuna. Važno je naglasiti kako Općina i proračunski korisnici nemaju dospjelih nepodmirenih obaveza.

U nastavku su donesene II. Izmjene i dopune općinskog Proračuna za ovu godinu. Kako je pojasnio Plaščar, radi se o smanjenju za oko 450 tisuća kuna. „Budući da nismo prošli na natječaju iz Proračuna smo maknuli projekt „Rekonstrukcija i dogradnja Vatrogasnog doma Velika Ludina“, što je smanjenje za 1,5 milijuna kuna, a s obzirom na drugi način financiranja, za kupnju traktora s priključcima s predviđenih 900 tisuća kuna, sada smo smanjili na 300 tisuća kuna, dok smo dodali uređenje groblja u iznosu od 300 tisuća kuna, potom uređenje naših objekata u iznosu od 80 tisuća kuna, uređenje zelenih površina povećali smo još za 250 tisuća kuna, a imamo i problem s energentima, za što smo također morali povećati iznos od oko 420 tisuća kuna.“

Vijećnici su potom donesli Zaključak o davanju suglasnosti za leasing komunalnom poduzeću Ludina d.o.o. zbog kupnje traktora od 140 ks s priključcima (bočnom i prednjem malčeru, snježnom plugu, posipaču soli i škarama za rezanje grana) 1 milijun 433 tisuće kuna s PDV-om. Riječ je o leasingu na 5 godina s kamatnom stopom od 2,75% i mjesečnom ratom od oko 19 tisuća kuna. „Nabavljamo mehanizaciju kojom ćemo našem komunalnom poduzeću dati jednu novu dimenziju. Poslove košnje i održavanje javnih zelenih površina obavljat ćemo na kvalitetniji i profesionalniji način. Također, otvaraju nam se i brojne druge mogućnosti poput održavanja cesta, odnosno cestovnih bankina i jaraka, ali i da sve usluge nudimo privatnim korisnicima. Često imamo slučajeve da kad pošaljemo opomene za neodržavanje zemljišta ljudi nas zovu kako bi pitali tko im to može urediti, a sada ćemo to i mi imati prilike odraditi. Također, sada ćemo imati i mogućnost da samostalno obavljamo poslove zimske službe, a s kojima vjerujem da ćemo svi biti zadovoljniji.“ – pojasnio je Hrvoje Plaščar.

Vezana uz ovu točku bila je i sljedeća, a riječ je o Suglasnosti na cjenik za obavljanje komunalnih usluga u koji su uvrštene i nove usluge koje će se moći obavljati, a sve cijene su određene sukladno trenutnoj situaciji na tržištu i po uzoru na slična poduzeća. Također, u tijeku je i zapošljavanje dva djelatnika, a kojima će se poduzeće u potpunosti ekipirati kako bi kvalitetnije obavljalo sve spomenute usluge.

Riječi je potom bilo i o Pravilnicima o plaćama u Dječjem vrtiću i Knjižnici i čitaonici. Naime, sukladno zahtjevu djelatnica – odgajateljica u Dječjem vrtiću, došlo je do promjena u osnovici plaća obje ustanove, a kojom je ona s 3 tisuće kuna povećana na 3200 kuna, te je odgajateljicama povećan i koeficijent s 2,4 na 2,55, što je, kako je pojasnio načelnik, sada usklađeno s Dječjim vrtićima iz susjednih općina i gradova.

Vijećnici su potom donesli i novi Statut Općine kojim je Dan općine ponovno vraćen na 29. rujna, na blagdan sv. Mihaela arkanđela, zaštitnika Župe Ludina.  „O toj smo temi već nekoliko puta raspravljali i nedavno je to upitao i vijećnik Dražen Kralj (HSP). Desetak godina smo Dan općine slavili početkom rujna, željeli smo našim voćarima pomoći i popularizirati njihovu manifestaciju „Jabuka crvenika“, no, Miholje se cijelo ovo vrijeme kod većine naših građana i smatralo Danom općine tako da je logično da to onda tako ponovno i bude, a što podržavaju i brojne udruge. Iako su vremenske prilike bile bolje na početku rujna, posljednjih godina svjedočimo da to baš i nije tako, a i manifestacije se održavaju u natkrivenom prostoru, tako da nam to više nije ni važno“ – pojasnio je načelnik Dražen Pavlović.

Potom je uslijedilo i nekoliko točaka koje su važne zbog zakonske procedure, a to su donošenje Etičkog kodeksa nositelja političkih dužnosti, donošenje Odluke o ažuriranju Plana zaštite od požara, te Procjeni ugroženosti od požara. Pred vijećnicima se našla i Odluka o prodaju šest nekretnina, odnosno poljoprivrednih zemljišta, kao i Odluka o odobravanju financijskih sredstava za redovno održavanje Županijske ceste Ž3130 Mala Ludina-Mustafina Klada prema kojoj će Općina u ovoj i sljedećoj godini izdvojiti iznos od 2 milijuna kuna.


iTransparentnost

Galerija fotografija

Poslovi na HZZ

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3