Petak 26 Travanj 2024

Općina Velika Ludina i Grad Popovača nalaze se među 200 gradova i općina iz Hrvatske koji su dobili vaučere od 15 tisuća eura. WiFi4EU vaučeri mogu se koristiti za za instaliranje pristupnik točaka za Wi-Fi na javnim mjestima kako što su gradske vijećnice, knjižnice, muzeji, parkovi, trgovi i druga mjesta od javnog interesa.

Hrvatska je iz fonda Europske unije namijenjenog inicijativi WiFi4EU povukla tri milijuna i 360 tisuća eura u prvom krugu podjele pripadajućih vaučera. Za vaučere se kandidiralo 336 hrvatskih gradova i općina, od čega su po 15 000 eura poticaja EU, što je maksimalna vrijednost vaučera, ostvarila njih 224.

Europska komisija je objavila rezultate prvog poziva na podnošenje prijedloga za WiFi4EU koji je trajao od 7. do 9. studenoga. Odabrano je 2800 gradova i općina od kojih i dodijeljeni su im vaučeri WiFi4EU vrijedni 15 000 eura.

Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel ovim je riječima pozdravila objavu: „Zahvaljujući prvom pozivu WiFi4EU 2800 općina širom EU-a tisućama će Europljana i posjetitelja moći ponuditi besplatan pristup internetu na javnim mjestima. Građani će u svakodnevnom životu imati još veće mogućnosti povezivanja. Odabrane su općine iz svih dijelova Europe. Poboljšanje povezivosti u EU-u ključan je dio naše strategije jedinstvenog digitalnog tržišta, a WiFi4EU još je jedan konkretan korak prema tome da od njega koristi imaju svi. Mnogo više Europljana dobit će besplatan pristup internetu, što će im omogućiti da bolje komuniciraju i dati nove mogućnosti za povezivanje, a to će pak ojačati društvo i gospodarstvo EU-a.”

Više od 60 posto jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj prijavilo se na ovaj natječaj. Javni pristup besplatnom bežičnom internetu tek je jedan od koraka u omogućavanju pristupa internetu za sve građane Republike Hrvatske, kako bismo pomogli daljnju digitalizaciju i prelazak cijele zemlje u četvrto industrijsko doba – izjavio je Tonino Picula, zastupnik u Europskome parlamentu koji je organizirao javnu promociju inicijative WiFi4EU u Hrvatskoj.

Europska unija financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a gradovi i općine koji su priskrbili vaučere obvezali su se na financiranje povezivosti, odnosno internetske pretplate, i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine.

Ukupni budžet inicijative WiFi4EU je 120 milijuna eura, a plan Europske komisije je da taj novac, odnosno vaučere, podijeli do 2020..

Do zaključenja inicijative WiFi4EU biti će priređena još tri kruga dodjele vaučera, o čemu se sve informacije mogu dobiti na istoimenom portalu EU i u uredu eurozastupnika Picule. Zanimljivo je da se radi o bespovratnim poticajima koje mogu zatražiti i gradovi i općine europskih zemalje koje nisu članice EU, poput Norveške i Islanda, ali su u europskom ekonomskom prostoru (EEA).


iTransparentnost

Galerija fotografija

Vrijeme

Zagreb °C
Osijek °C
Split °C
  26.04.2024 Ferienhaus Ostsee

Poslovi na HZZ

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3