Petak 19 Travanj 2024

POS zgrade u Kutini će prve sudjelovati u pilot projektu u kojem će korisnici u kolektivnom  stanovanju dobiti kante za odlaganje biootpada. Nakon toga otpad iz kuhinje (“Organka”)odlaže se u zajednički spremnik za biootpad.

POS zgrade će dobiti 16- litarske plastične kante za biootpad (ljuske krumpira, jabuka, salate i sl., ali nikako ostaci hrane) i poseban prah za razgradnju i uklanjanje neugodnih mirisa. Četveročlano kućanstvu tu kantu može napuniti za dva tjedna, a onda će ju prazniti  u spremnik za biootpad u zajedničkim prostorijama, koju će EKO MOSLAVINA d.o.o. odvoziti jednom tjedno. 

 

“Organko“ je napredana i funkcionalno ustrojena posuda kojom se rješavaju problemi pri skupljanju i odvajanju bioloških otpada u kućanstvu ili na radnome mjestu. Proces truljenja najčešći je uzrok nastanka neugodnih mirisa u otpadu. Biološki otpad ne trune u „Organku“, već fermentira bez ispuštanja neugodnih mirisa nakon dodavanja prirodnog posipa za odvajanje biootpada.

Korisnicima koji stanuju u zgradama zainteresiranim za sudjelovanje u pilot projektu odvojenog sakupljanja biorazgradivog kuhinjskog otpada EKO MOSLAVINA d.o.o. će osigurati posude za kompostiranje biorazgradivog kuhinjskog otpada, bez naknade.

Više o “Organku” na:

http://www.gradatin.hr/wp-content/uploads/2017/09/Katalog_Organko.pdf

Riječ je o uspostavi sustava odvojenoga prikupljanja i obrade biološkog otpada u Kutini kako bi se smanjila ukupna količina miješanoga komunalnog otpada.

Kantu za biootpad “Organko”proizvodi slovenska tvrtka Skaza, jedna od, kako sami kažu, najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u srednjoj Europi, dobitnica nagrade Inovatori stoljeća koju dodjeljuje Međunarodni ekonomski forum Perspektive.”Organko” je napravljen od recikliranih materijala, jednostavno se upotrebljava, nema neugodnog mirisa, nema kukaca, predstavlja uštedu za kućanstva. Malen je i ne zauzima puno prostora, a dovoljno velik za pražnjenje samo dva puta mjesečno. Pritom je obvezno posipanje Biogenom koji omogućuje normalnu fermentaciju otpada.

VAŠA EKO MOSLAVINA d.o.o.


iTransparentnost

Galerija fotografija

Vrijeme

Zagreb °C
Osijek °C
Split °C
  19.04.2024 Ferienhaus Ostsee

Poslovi na HZZ

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3